livable.modern.design.

Hensel/Jennings Residence

Seattle, Washington

Site

A small lot with a decrepit house on the south slope of Queen Anne hill in Seattle. Because of the topography and neighboring structures, only peek-a-boo views were available from the existing 1-1/2 story house.

Program

The owners, accustomed to downtown condominium living, wanted to add gardening and outdoor space to their lifestyle, while maintaining an urban feel. They were also hoping to maximize any views available from the site.

Solution

The main living space is on the upper floor, providing spectacular views of the city, the Space Needle, and Elliott Bay over the neighboring roofscape. The lower two floors are clad in a modular cementitious rainscreen and are a base for the upstairs loft. The ground floor includes a guest suite with a sheltered terrace in the back. The second floor contains the master suite, library, and a roof deck overlooking the front garden. A two-story space is carved out of the base bypasses the secondary uses, and connects the entry to the loft via an open steel stair.

Awards & Publications

  • Home of the Year, Seattle Homes & Lifestyles, 2004
  • “Trends – Kitchens & Baths”, (Australia) 2004
  • Northwest Afternoon, KOMO Seattle, aired 7 September 2004
  • “Residential Designs for the 21st Century” by Casey Mathewson (Germany), 2007
  • “International Houses Atlas” by Casey Mathewson (Germany), 2007

Collaboration

Share |

Home » Portfolio » Houses » Hensel/Jennings Residence